Rarotonga - Tumutevarovaro

 

 

 

 

Rarotonga a legfiatalabb sziget a Cook-szigetek déli csoportjában, ez egy teljesen eltérő, mint másikvulkanikus szomszédjai. Rarotonga masszív, egy erőteljes vulkanikus piramis, amelyet sziklák, fűrészfogas csúcsok, borotvaéles hegygerinc, trópikus dzsungel vesz körül. Innen patakok folynak befelé a völgy lábához. A sziget az óceán aljától számítva 14 750 láb (4500 m) magasan áll. Kerülete húsz mérföld (32km). A vulkán mélysége 4000 m, és átmérője 31 mérföld (5O km). A legmagasabb csúcsa 2140 láb (652 m a tengerszint felett, és a szigetet lagúna veszi körül, amelyek kinyúlnak 100 jardra (91,44 m) a zátonyig, amit egy meredek rész követ egészen a mély vízig. A hegy körüli terület csodálatos, szűk sávban mezőgazdasági lapos fennsík, amelyet mocsaras rész kerít körbe. A klímája a legtökéletesebb, szinte állandó, kellemes hőmérséklet van az egész év folyamán. A második legtávolabbi sziget a 15 sziget közül a csoportból, majdnem szemben fekszik Honoluluval. A téli hőmérséklet 18-28 Celsius fok között van. A tél májustól októberig tart. Nyáron 21-29 fok van, ami novembertől áprilisig tart. A sziget jelentése: raro-lent és tonga -dél, (Rarotonga - Lent délen). A legnépszerűbb, legismertebb verzió egy tahiti hajóstól Iro-tól származik, amikor egyszer meglátogatta a szigetet, majd néhány évvel később, Mauke szigetén találkozott Tangiia-val, aki megkérdezte tőle, hová mész Iro, azt válaszolta: le, délre. Egy szamoai hajós, törzsfő, Karika szintén Rarotongának nevezte el a szigetet, amikor északkeletről indulva megérkezett erre a szélcsendes helyre. 1997-ben japán archeológusok feltártak egy előzőleg ismeretlen "marae", egy szent helyet Motu Tapu-n, (Ngatangiiá-nál levő lagúnában található szigetecskén). A feltárt szenthely a becslések szerint 1500 évvel idősebb, mint a legenda által leírt Kainuku Ariki-nak megérkezésének az időpontja a szigetre, ezek szerint a letelepedés sokkal korábban történhetett. A tűz bizonyítéka alapján viszont az archeológusok az emberi élet jelenlétét Rarotongán kb.5000 évvel ezelőttre becsülik.

Rarotonga a Csendes-óceán gyöngyszeme. A csipkézett csúcsaival, mély völgyeivel, és a szikrázó kékeszöld színű lagúnáival, a termékeny lejtőivel maga a mennyország, klasszikus értelmében egy európai szemével nézve.Ez volt az utolsó sziget a Cook-szigetei közül, amelyet az európaiak utolsóként látogattak meg. Mindig is a tengerészek és a kereskedők kedvence volt. Sok öreg tengerész vallja azt, hogy Rarotonga a legszebb sziget a Csendes-óceánban. Számtalan utazók meséi, könyvei, és a filmrendezők filmjei alapján megpróbáltak megalkotni a mennyországnak egy alaptípusát. Mindent felhasználtak, hogy a látszat eredetinek, hitelesnek tűnjön. Elég bámulatosat alkottak, csupán az igazi meglepetés akkor érte az alkotókat, mikor egy alkalommal megpillantották Rarotongát, hogy az elképzelt mennyország nem csak a képzeletben létezik.. Sok kiránduló Hawaii-ra, Fidzsire vagy Tahitiba kívánkozik, mert régóta felkapott, igaz, borsosabb árakkal bír, de aki az igazi Polinéz kultúrára kíváncsi, kedves, szeretetteljes, nyugodt környezetben, az előbb vagy utóbb Cook-szigeteket fogja választani.

A város központjából egy aránylag magas terület tárul elénk, ami kimondottan, csendes, nyugalmat árasztó, és sűrűn növénytakaró borítja. A legmagasabb részén sűrű erdő tündököl. Itt a növényvilág legkülönbözőbb fajtáját megtalálhatjuk, mely a sziget szempontjából is egyedülálló, pl.: kaiatea ko'u (fényes hosszúlevelű páfrány), Rarotongai freycinetia (kiekie ), és a pandanuszhoz hasonló (ara).Sokat tettek annak érdekében a szigetlakók és a kormány, hogy megvédjék a szigeten a honos, jellegzetes növényeket, állatokat. A kormány által meghirdetett program célja, hogy meggyőzzék az embereket a környezetük megóvásának fontosságáról. Ezt a programot az új-zélandi Gerald McCormack és Judith Künzlé svájci képzőművész vezeti.

A földterület Rarotongán is, mint más Cook-szigeteki szigeten, a családoké, vagy azon belül egy bizonyos családtagé, amit természetesen kiadhat bérbe, vagy el is adhatnak az előírt törvények alapján.Itt a közlekedés nem okoz gondot sem a helyieknek, sem pedig a kirándulóknak. Tehetnek gyalog egy kicsi sétát, mellyel szinte be lehet járni a sziget nagyobb részét látnivaló szempontjából.. Ha viszont kényelmesek, bérelhetnek kerékpárt vagy motorbiciklit, ami itt a legkedveltebb közlekedési eszköz . A sziget a nyugalmon kívül azért nagyon sok izgalmat rejt magában, kezdve ha egy jókedvű társaságra bukkanva élménybeszámolókat végighallgatni a szigetlakók körében, egy táncegyüttes fergeteges repertuárját végignézni, vagy a tengerparton a tűz körül üldögélve, és közben hallgatni az énekeket, amelyek a szeretetről, hősökről, kalandos utazásról szólnak, ukulele (gitár) kísérete mellett . A tenger által nyújtotta lehetőségekre támaszkodik a Polinéz konyha. Rarotonga éttermei pontosan ezen az elven működnek. Egy csemegének számít a grillezett Mai-Mai, a delfinhal. Ezt a specialitást Trader Jacknél Avaruában lehet kapni. Sok helyen az ételek nem olcsóak, Rarotongán sem.A szállodák szintén választékos menüket ajánlanak. Az ajánlat között szerepel egy hagyományos szigeti ünnepségre 'umu kai' -ra (ünnepi ebédre) való meghívás. Ez eredeti polinéz szokás, ami bizonyos szertartásokkal jár. Lényege, hogy az alapanyagot egy földbe ásott gödörbe, pálmalevelekbe csavarva, forró kövek között földdel betakarva párolják, főzik.

A lagúna iránt érdeklődők Rarotongát keresik fel nagy előszeretettel, hogy gyönyörködhessenek a ritka látványban. Jó tanács a lagúnába sétálóknak, hogy gumicipőt vigyenek magukkal, mert a korallok borotvaélesek, és a vágás által keletkezett seb könnyen elfertőződhet. A halak, kagylók populációja visszaesett az utóbbi időben . Az egyensúly visszaállításának érdekében a lagúna egy részét elkerítették, ahol háborítatlanul szaporodhattak a halak, kagylók, korallok, és szigorúan megtiltották, hogy onnan bármilyen halat, kagylót, korallt kivegyenek .


A vasárnap délelőtti szentmisére a szigetlakók a legszebb ruhájukat veszik fel, a nők rito -nak nevezett kalapot viselnek,, ami egy fiatal kókuszdió rostjából készül.. Templomok, egyházi gyülekezők Avaruánán, Arorangin, Titikavekán, Ngatangii és Mataverán vannak. A templomok mögötti részen általában a temetők vannak, ahol híresség, hírességek vagy a szigetlakók által nagy becsben tartott személyiségek vannak eltemetve. Avaruán a CICC templomkertben van Stephen Savage -nek, a szótárírónak, és Robert Dean Frisbie -nek a sírja, aki a Cook-szigetek Robert Louis Stephensonja volt. Frisbie 1948-ban halt meg Rarotongán, de élete nagy részét Pukapukán töltötte.

A piac Avarua nyugati végénél levő tengerparton van, amit szintén nem érdemes kihagyni, mivel itt zajlik, lüktet az élet. Mindennap nyitva van vasárnap kivételével. Péntek éjszaka kezdődően hagyományos forró ételek kaphatók, amik nagyon népszerűek a szigetlakók körében. Szombaton a reggeli órákban megindul a nagy nyüzsgés a szigeten. A stradon ételt, italokat és emléktárgyakat lehet kapni. Rendszerint itt rendezik meg a legjobb énekesért folyó versenyt. Ilyenkor mindenki ott van, és minden apró, pici mozzanatot kiáltással, tapssal jutalmaznak. Ha a halászok bőséges halrakománnyal térnek haza, akkor ott a kikötőben felkínálják eladásra a frissen kifogott halakat 15 és 25 NZ$ között, ami 7.50 és 12.50 US$-nak felel meg.Sok kulturális bemutató és kiállítás van az egész év folyamán. Van két múzeum és könyvtár Avaruában, ami a hét folyamán nyitva van. Lehetőség van arra is, hogy helyben elkészített emléktárgyat, iparművészeti tárgyat és fekete gyöngyből készített ékszert vásároljunk.

 


 

Avarua - Te Au o Tonga

 


 

 Ha Avaruát egy képeslapon szemügyre vennénk, nem keltené egy főváros érzetét. A főváros, mint kinevezés kissé eltúlzott, ha mi európai mércével mérnénk a kinevezés jogosságát, bár itt él a cook-szigetek (15 szigetének) lakosságának több mint a fele. Van itt egy ügyintéző iroda, buszpályaudvar és kikötő egy kisebb központtal. Szombatonként itt sok ember megfordul. A helybeliek beutaznak, vagy inkább besétálnak a központba, mivel ezt a távolságot gyalog is meg lehet tenni.

A város centrumát Cook Cornernek nevezik. Itt kezdődik és ér véget az egyetlen buszútvonal. A főút párhuzamosan halad a tengerrel. Avaruán a látnivalók séta közben is megtekinthetők, nincs szükség egyéb járműre. A keleti irányba egy híd vezet át egy kis folyón. Itt áll egy történelmi épület (egy királyi palota, lakosztály), melyben a rarotongai király lakott, sőt a palota területére belépni, vagy járművel behajtani tilos, mert a király a királynővel együtt még mindig ott élnek, így gondolják ezt a szigetlakók .

Könyvtárat, múzeumot szintén Avaruában találhatjuk. A múzeum előtt áll egy nagy vasból készült üst. Ez annak idején arra szolgált, hogy a bálnavadászok a bálna zsírjából bálnaolajat készítsenek. A múzeumba ingyenes a belépés mindenki számára.

Cook Corner mögött található egy protestáns templom, amit a középkorban építettek korallblokkokból. A külső falakon már itt-ott penésztelepek láthatók. A templom 1835-ben épült. A temető szomszédságában található egy tiszteletreméltó óceániai személyiség, Sir Albert Henry sírja. A sírja előtt álló mellszobra szinte hívogatja a turistákat egy fotó erejéig. A szemüvege, amit mindig hordott, éppúgy rajta van a mellszobrán, mint a nyaki ékszerként hordott nyaklánc és a polinézek nyakából hiányozhatatlan virágfüzér is. De a többi sír is érdekes. Itt is megfigyelhető szokás, hogy a halottról készült képet kiteszik a sírkőre. Sok rarotongai lakos a halottjaikat a házuk kertjébe (buja, zöld előkertben) temeti el.

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb