Nassau

 

 

 

Nassau sziget körvonalaiban tojásdad alakú. Valamivel kisebb mint szomszédai. Egy mérföld hosszú, és fél mérföld széles. Sík felületű, néhány homokdomb található rajta, de ezek nem magasabbak, mint 35 láb. A fák és a kókuszpálmák elérik a 60-75 láb magasságot is. A szigetet zátonyszegély veszi körül 100-tól 1590 yard szélesen a keleti, déli és a nyugati oldalon, de az északi oldalon már leszűkül. A zátonyoktól kezdődően a víz mélyül.

A szigeten kikötni nem mindig egyszerű. Ez attól függ, milyen a széljárás, vagyis merről fúj a szél. Például: a partraszállás áprilisban és szeptemberben a sziget északnyugati sarkánál, októbertől májusig pedig a déli partszakaszon a legkedvezőbb.A strandjai szűkek és homokkal borítottak, kivétel a sziget északnyugati sarka, ahol homokkő és vörös szikla ékesíti a partot. A part mögötti területet sűrű növényzet borítja, mint Scaevola, Touefortia, Pandanus és Guettarda szigetén. Ezenkívül még különféle nádasok, mocsarak, füvek, fák, valamint banánültetvények találhatók. A kókuszligetek mögötti területen pótolták a kihalófélben levő őshonos növényeket. A mocsaras tavakat sötétebb színű hab fedi, ami nem éppen fehér, de a víz friss és iható. A szigeten az időjárás enyhén csapadékos és meleg.


Itt nincsenek szárazföldi madarak (tyúkfélék), csak tipikus tengeri és költöző madárfajok. A sertést és a csirkét importálják. Remeterák, gyíkok, bogarak, fájdalmat okozó szúnyogok, házilegyek számos fajai megtalálhatók, de lepkéket nem látni a szigeten. A zátonyok élővilága bővelkedik ehető és más halfajokkal . Még a kezdeti időkben Nassaut elfoglalták a Pukapukaiak, ugyanis azt hitték, Nassau szigete még az ő tulajdonuk, s elnevezték Te Nuku?o-Ngalewu-nak. A vezérük Tema volt (tekintélyes uralkodó ), akinek a tilalma ellenére az aitutaki harcosok betörtek a szigetre. Tema jelenléte segített rendezni a helyzetet. A személye megerősítette a két sziget kapcsolatát, ezért nevezik ma is Tema szigetnek Pupapukát. 1914-ben egy szökőárhullám feltárt egy ősi nassaui sírt, amiben kagylóbárdot, gyöngyházfésűt,, melldíszt találtak.

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb