Mangāia - Au'au

 

 

 

 

 

Mangaia Cook-szigetek legdélibb szigete és egyben a második legnagyobb szigete is. Ezenkívül a legidősebb sziget a Csendes-óceánban.Geológiai elemzése mutatja,hogy 18 millió évvel ezelőtt keletkezett, és ez nagy érdeklődést váltott ki a geológusok között.Nagyjából gyűrű formájú, az óceán padlózatától számítva 4750 m magas.Van egy központi vulkanikus fennsíkja, mint a déli szigetek közül jó néhánynak.

Ezt egy 60 m magas sziklagyűrű, megkövesedett korall veszi körül, más szóval makatea. A mészkő bástya alatt barlangok húzódnak. Rendkívüli szépek a függő- és az állócseppkövei. A legnagyobb és a legmutatósabb barlang a Teruarere nevet viseli. Ezt a barlangot egy mangaiai őslakos 1930-ban ismét felfedezte egy amerikai íróval, Robert Dean Frisbie-vel együtt a csendes-óceáni száműzetésük ideje alatt.

A sziget legmagasabb pontja Rangimotia, amely 169 méter. A Mangaia nevet egy Aitutakiból érkező adta 2 évvel előtte, mint ahogy Cook kapitány megérkezett volna a szigetre, 1977.március 29-én. Érkezését nem fogadták kitörő örömmel, nem részesült barátságos fogadtatásban. Előtte a szigetet akatautika -nak vagy A'Ua'U-nak hívták, ami azt jelenti kiegyenlített. A félelmetes John Williams 1823.júniusában megtalálta Mangaiát, amíg Rarotonga után kutatott. Ekkor Aitutakitól eltérően egy vad, barátságtalan fogadtatásban részesült. Ezért nem merte a misszionáriusokat a szigeten hagyni, mint ahogy ezt tette a többi szigeten való látogatása során.

Ezúttal a taktika kudarcot vallott. 1888-ban Mangaiát a brit kormányzóság kikiáltotta Cook-szigetek részeként. Ezt a rendelkezést nem fogadták kitörő örömmel Mangaia lakosai, mert a függetlenségüket vesztették el. Határozottan ellenezték, hogy legyen felállítva egy esküdtszék, amely esetleges vitakérdéseket eldönt, vagy javaslatokat ad. Mangaia a kifinomult legendáknak és az eredetmítoszoknak gazdag forrása, és ez vonzza a világ minden egyes tájáról az antropológusok érdeklődését .

 

 

Bevezető Általános Mitológia Kultúra Nyelv Szigetek Képek Videók Óceánia Linkek Egyéb